Ser koryciński

Sery w restauracji Tłusta Gęś

Szanowni Państwo dziś chcielibyśmy opowiedzieć o naszych serach, które znajdziecie zarówno w naszych sałatkach jak i desce serów.

Opieramy się wyłącznie na serach pochodzących z małych ekologicznych serowarni z różnych rejonów Polski. Są to między innymi sery zagrodowe z Kaszub, Podlasia czy też z Dolnego Śląska.

  • Pieczona Rita jest serem typu ricotta, powstaje z pasteryzowanego mleka koziego i jest pieczony w piecu chlebowym. Dojrzewa tydzień, jest lekko słodkawa a na końcu delikatnie kwaśna. Smakuje wybornie z świeżym pieczywem, cydrem lub piwem pszenicznym.
  • Ser koryciński do dziś produkowany jest na podstawie receptur jeszcze z czasów potopu szwedzkiego. Ser zrobiony jest z niepasteryzowanego mleka krowiego, dojrzewa od jednego do czterech tygodni. W smaku Łagodny, śmietankowy z wyraźnym posmakiem serwatki. Będzie smakował wybornie z oliwą, owocami czy warzywami.
  • Frontiera Blue Jersey ser z Mazur z Rancza Frontiera. Ser z surowego, niepasteryzowanego mleka krowiego. Zachwyca swoją pikantnością i słonością a także bogatą paletą zapachów. Trudno dopasować go do wina ale nie jest to niemożliwe, przy jego właściwym doborze stworzy duet idealny
  • Gouda Farmerska wyprodukowany jest z surowego mleka krowiego, dojrzewa od jednego do dwóch miesięcy. Maślany z wyraźnym posmakiem pełnego mleka. Doskonały z kozieradką i kminkiem. Pasuje do każdego dania jak i do każdego trunku a co ciekawe wyborni esmakuje z sokiem z marchwi
  • Emilgrana. Płatki tego sera towarzyszą nam w świeżych sałatach i z warzywami marynowanymi. Jest to ser z Wielkopolski choć smakiem może śmiało konkurować z włoskim parmezanem lub grana padano. Dojrzewa 12 miesięcy i zachwyca głębokim zapachem i słodkim wręcz smakiem.

Nasz Zespół z przyjemnością udzieli Państwu wszelkich informacji na temat aktualnie serwowanych serów.

0 comments on “Sery w restauracji Tłusta GęśAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *